Střevní mikrobiom jako náš druhý mozek

22.07.2020

Asi si říkáte, proč se přezdívá mikrobiomu druhý mozek. Ne jen, že se mu tak přezdívá, ono to tak i je. Mozek je totiž propojen se střevní bariérou a vytváří tak hlavní část komunikační dráhy mezi trávením a mozkem. Mikrobiom se vyvíjí současně s celým lidským tělem i psychikou a pomáhá s celou řadou běžných mentálních procesů. Studie mikrobiomu je ve světe poměrně novodobou záležitostí. Zatímco v roce 2007 bylo pouhých 100 studií, tak dnes najdeme v online databázi přes 20 000 vědeckých studií. Prvotním nakopnutím k řešení tohoto tématu vedlo přes několik set nevysvětlitelných onemocnění, kde nebyla zjištěna příčina. Dnes již víme, že téměř každá nemoc, se kterou se potýkáme vede přes střevní mikrobiom. Každý z nás má individuální složení mikrobiomu, který je z menší části dědičně a z větší prostředním. Většina vyskytujících se problémů pochází právě z toho, jak žijeme. V jakém prostředí jsme vyrůstali, čím nás naše rodiče krmili a jaký život jsme doposud vedli. Já osobně si na své dětství nemohu stěžovat. Byla mi dopřána ta nejlepší péče, nejčerstvější potraviny a výchova za kterou bych položil ruku do ohně. Ovšem v období prvních 6 let jsem se potýkal s různými zdravotními problémy jako bylo astma, oboustranný zápal plic, autoimunitní onemocnění v podobě alergie, celiakie a jiné. Syntetické antibiotické prášky, jež mi byli často aplikovány narušily mou střevní mikroflóru a v mnoha případech již nenávratně. Problémy s funkcí střev se mi projevily v období mezi 13-15 lety. A přesně tomuhle bych chtěl zamezit u všech ostatních.


Narušení střevní bariéry

Spojení mezi člověkem a mikrobiomem je tak silné, že jeden z nejprestižnějších vědeckých časopisů Nature již od roku 2008 prosazuje, abychom si místo "já" říkali raději "my". 

Je tomu právě z toho důvodu, že v sobě neseme zhruba stejně mikrobiálních buněk jako těch lidských. Určitě jste se setkali již s někým, kdo měl nějaký zdravotní problém, který se nedařil za žádnou cenu vyřešit. Ať se již jednalo o křečovité bolesti v břiše, či pálení žáhy, nebo dokonce zvracení potravy, kterou jsme ještě donedávna spořádali bez problémů. Je to totiž právě vyvážený mikrobiom, který je absolutně nezbytný pro naše celkové fyzické i psychické zdraví.


Kdy a jak se naruší střevní bariéra?

Lidský mikrobiom je nejvíce narušen v prvních třech letech života. Ačkoli to v tu chvíli nevnímáme, tak v našem těle probíhají procesy, které se následně vyjeví v postpubertálním věku. Jakýkoli zásah do mikrobiomu v tomto a mnohdy i pozdějším věku, v podobě opakované léčby syntetickými antibiotiky nebo nevhodné výživy ho může často i nenávratně ovlivnit. V mém případě se jednalo právě o zmíněná syntetická antibiotika. A proč se tyto problémy projeví až v pubertálním věku? Je to dané tím, že v tomto období nastane exploze pohlavních hormonů a dojde k diferenciaci imunity. Respektive vše, čím jsme mikrobiom krmili léta předtím, tak tomto věku vyjde na povrch. V dospělosti to pak bývá ovlivněno především prostředím ve kterém žijeme. Bohužel žijeme v době, kdy mnozí mají špatné stravovací a životní návyky, nadměrné množství stresu ze školy či práce a tím tak dochází k dalším negativním účinku našeho mikrobiomu. Ovšem, když mu budeme věnovat tu správnou pozornost a péči, odmění se nám silnou imunitou, odolností organismu vůči nemocem a zdravou myslí.

Jak tomu tedy zamezit?

V první řadě je třeba, aby naši rodiče věnovali pozornost svým dětem již od narození a snažili se mu předat to, co jeho tělo potřebuje. V případě, kdy se objeví nějaká onemocnění je potřeba odložit léčbu antibiotiky až na poslední místo. Existuje spoustu jiných řešení, jak se s nemoci vypořádat. Naše babičky a prababičky si s tímto uměly poradit hezky postaru. Ať už se jednalo o vývary, horké obklady nebo odvary z bylinek. Problémem dnešní doby je, že často zapomínáme na vědění našich předků, kteří se nám snažili něco zanechat a my tímto narušujeme jejich odkaz. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že všechna onemocnění v prvních 6 letech, která jsem prodělal byla příčinou právě špatné léčby těch předešlých. Od 13 let, kdy se mi projevila první porucha příjmu potravy jsem se s těmito problémy potýkal dalších 6 let. Dnes už vím, že správným řešením je správná životospráva celého těla od samého začátku. Chcete zdravý mikrobiom, který vás bude chránit? Tak jej musíte správně krmit!



Jak rozeznat vyskytující se intoleranci a čemu se vyvarovat

Intolerance jako taková je těžko rozeznatelná a mnohdy na ní ani nepřijdeme. Může se u nás vyskytnout již od mala, ale na povrch vyjde až v pozdějším věku či dokonce nikdy. Nicméně je zde jedna intolerance, kterou máme všichni v genetickém kódu již z období neolitu. A tím je laktóza

Proč právě laktóza? Je tomu z toho důvodu, že naši předci neměli ještě takovou průpravu k tomu, aby mohli pěstovat potraviny na základě pokročilejšího zpracování a veškerý jejich potravinový řetězec byl tedy bez laktózy a bez lepku. V období neolitu došlo k domestikaci zvířat a tudíž i k výrobě mléka. Nejprve se používalo k výrobě zrajícího sýra a tudíž bylo stále tolerantní. Později nastal hladomor a mléko se pilo neupravené a tím tak došlo k intoleranci na laktózu. Přesněji řečeno od té doby pro naše tělo působí jako jed.


Genetická modifikace pšenice (lepek)

Před 10 000 lety začala neolitická revoluce, ovšem u nás v evropě tomu tak bylo až o pár tisíc let déle. Neolitická revoluce proto, že se v tomto období začala pěstovat pšenice, zejména její původní a nešlechtěné odrůdy jako například kamut, červená pšenice, špalda a jiné. Dnes je tomu jinak. V 60.letech došlo k genetické modifikaci v rámci tzv. zelené revoluce. Tato úprava měla jediný úkol. Růst rychleji, plodit více zrn a nakrmit více hladových krků v co nejkratší době. Už jen to zní pofidérně ne? Něco takového přece musí mít jedno veliké ALE. Za tímto zpracováním stojí Dr. Norman Ernest Borlaug, který díky tomu obdržel Nobelovu cenu míru, jelikož dokázal údajně *zachránit* miliardy lidí. Borlaug vytvořil tzv. trpasličí pšenici, která má díky její laboratorně zpracované úpravě kratší stonek a tudíž nevyroste do takové výšky. Díky jejímu rychlejšímu růstu se tak toto zpracování dostalo do celého světa a jelikož v té době v zemích třetího světa panoval hladomor, tak tím tak, byť neplánovaně nakrmil populaci, jenž na tom byla špatně. Jak už to tak ale bývá, když si člověk hraje na boha, ne vždy to dopadne dobře. Pšenice, která vznikla v neolitu, na kterou se náš genom 10 000 let postupně adaptoval má momentálně v 70-95% světové populace tuhle novou podobu. To může vysvětlovat, proč na ní imunitní systém některých lidí reaguje jako na nepřítele.

A jak zjistit, zda jsme právě my intolerantní? 

Určitě jste se již někdy setkali s tím, že jste buď vy sami, nebo někdo ve vašem okolí měl křečovité bolesti v žaludku, ale přitom jste nebyli nemocní. A právě intolerance na jisté potraviny může být příčinou. Jak jsem již zmínil o laktóze, zde se jedná o celoplošnou intoleranci, jen ne každému se projeví a někomu v menší míře. Nicméně člověk, který zaznamenává pravidelné křečovité potíže zejména z mléka, sýrů, jogurtů a jiných potravin s větším množstvím laktózy má s největší pravděpodobností intoleranci ve vyšší míře. Ovšem nemusí se jednat jen o tento případ, ale také o kombinaci potravin. Jakmile člověk zaznamená křečovité bolesti potom co snědl snídani či oběd nebo něco jiného, zkuste tuto potravinu vyřadit ze svého jídelníčku. Další dny sledujte, jak tělo reaguje a jakmile budete mít křečovité potíže i nadále, vyřaďte další potravinu a takhle pořád dokola. Samozřejmě na vznik intolerancí existují lékařské testy, ale tam se nikomu z nás moc často nechce že? Proto existuje tenhle jednoduchý způsob, jak si pomoci sám.

Celiakie a zvýšená propustnost střeva kohoutkovou vodou

Celiakie je nejlépe prozkoumaným autoimunitním onemocněním, které se projevuje tím, že vlastní imunita patologicky napadá stěnu tenkého střeva. Po epigenetické stránce je největším nepřítelem přítomnost lepku z pšenice. U 20-30% celiaků je problémová i oves a u 40% dokonce i kukuřice. Jeden čas se říkalo, že celiakie je čistě genetické onemocnění. Nicméně pokud by tomu tak bylo, tak by procento lidí s touto nemocí bylo stále stejné. V dřívějších letech bylo zaznamenáno 1% populace s geny pro celiakii. Dnes již víme, že toto číslo se podstatně liší. V této době se pohybujeme v 40-50% pouze u zdravé populace. Proč tedy tato skupina nemá potíže se střevní bariérou, i přes to, že konzumují lepek? Jedna z variant je ta, že geny, které k tomu mají zdědili například pouze z 30%, tudíž od jednoho z prarodičů. Můžete tedy mít predispozice k celiakii, ale nemusí se vám nikdy projevit, i v případě, kdy konzumujete lepek. Můžeme tedy říci, že celiakie není genetickým onemocněním, ale onemocnění s genetickým podkladem.

Do dnešního dne na celiakii stále neexistuje žádný lék a tudíž lidé, kteří se s ní potýkají jsou doživotně odsouzeni k bezlepkové dietě. Tímto jsem chtěl jen říci, že ne vždy je propustnost střeva způsobena léky a následnou intolerancí na některé potraviny, jako tomu bylo v popisu výše, ale můžete se s tím potýkat již od mala právě kvůli téhle nemoci.


Co tedy obsahuje tak špatného? 

  • Rez - Problémem spíš u domů co už něco pamatují a dostává se tak rez z kohoutku přímo do vaši vody
  • Chlór - Funguje jako kontaminace chemičkami a v mnohých případech je přidáván i uměle, aby hubil bakterie. Což je ovšem na jednu stranu dobře a na druhou nadměrné množství způsobuje tvorbu rakovinotvorných buněk
  • Pesticidy - poškozují nervovou soustavu
  • Průmyslová rozpouštědla - sami o sobě způsobují zažívací potíže.
  • Estrogeny - Zbytky ženské antikoncepce mají tak malou molekulární hmotnost, že ji čističky vod nejsou schopny odstranit a zpětně se tak dostávají do tekoucí vody.
  • Těžké kovy - zejména tedy olovo, v některých případech například rtuť, nebo měď. Těžké kovy sami o sobě mají rakovinotvorné účinky. V tomto případě zejména u mužů.

Kohoutková *pitná* voda 

Nejčastějším zdrojem pitné vody je v našich podmínkách voda kohoutková. Pro dnešní populaci je to nejlevnější a nejrychlejší zdroj, jak dodržovat pitný režim. Ačkoli nás většinou naši obvodní lékaři uklidňují tím, že tato voda je zdravá a škodlivých látek je minimum, tak skutečnost je jiná. Ve většině vyspělých států je tahle problematika naprosté tabu. A proč? protože jsou si již dávno vědomi škodlivosti kohoutkové vody. Ovšem u nás v republice je tomu jinak. Jakmile začnu kritizovat námi milovanou *zdravou* kohoutkovou vodu, všichni nade mnou ihned kroutí hlavou, co si to zase vymýšlím. A nepřišlo vám nikdy zvláštní, že vám bylo zle od žaludku aniž by jste snědli cokoli špatného? Tak se tedy podívejme co přesně je zde škodlivé.

Jaké je tedy řešení? 

Většina z vás si právě řekne, že by to mohla být balená voda. Ale když ta je tak drahá a bla bla bla. Nicméně je zde jiné a účinnější řešení. A tím je filtrace vody. Dnes už žijeme v době, kdy se vyrábí filtry na kohoutek či filtrovací konvice. Jednoduchý vodní filtr, který se namontuje přímo na kohoutek vám vydrží 2-3 měsíce. Posléze se vymění už jen filtrační vložka a jede se dál. Ovšem daleko víc praktické je filtrační konvice, kterou dnes seženete už v kdejakém elektru. Nezabere vám téměř žádné místo ani čas a tělo vám za konzumaci kvalitní vody určitě poděkuje. Vše závisí na stáří vašeho domu či bytu. Od toho se pak odvíjí škodlivost daných látek a následně výběr kvalitního filtru. Upozorňuji, že obyčejné plastové filtrační konvice nadělají více škody než užitku, a proto dbejte na kvalitu než kvantitu.

Nejnovější články

Pracovat na efektivitě našeho zdraví a výkonu můžeme různými způsoby. Mezi základy patří samozřejmě kvalitní spánek a celistvá potrava. Ovšem je zde i spoustu dalších aspektů, které můžeme zařadit do naší denní rutiny. Jeden z nich je právě terapie infračerveným světlem. Nejlépe využitým spektrem je a vždy bude záření ze samotného slunce. Tzv....

Je zde nový rok a s ním přichází i nový článek. Popravdě jsem do teď netušil, jak to pojmout, nicméně mám kolem sebe spoustu lidí, kteří dodnes netuší co vlastně znamená ten holistický přístup k životu, kterým se já řídím už nějaký ten pátek. Většina z vás si pod tím jistě představí toho budhu na úpatí hory v meditační poloze...

Pomalu a jistě se blíží období zimy a s ní přichází i chladné počasí. Lidé se zahalí do svých kožichů, zatopí ve svých domovinách a nakoupí tuny kapesníků a prášků proti nachlazení. Taková přece zima je ne? Kosa, chřipková epidemie, negativní energie, psychické kolapsy a deprese. Ale musí to tak být? nebo je to jen útvar lidského uvažování? Jsme...

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky