Genetická modifikace pšenice (lepek)
Před 10 000 lety začala neolitická revoluce, ovšem u nás v evropě tomu tak bylo až o pár tisíc let déle. Neolitická revoluce proto, že se v tomto období začala pěstovat pšenice, zejména její původní a nešlechtěné odrůdy jako například kamut, červená pšenice, špalda a jiné. Dnes je tomu jinak. V 60.letech došlo k genetické modifikaci v rámci tzv. zelené revoluce. Tato úprava měla jediný úkol. Růst rychleji, plodit více zrn a nakrmit více hladových krků v co nejkratší době. Už jen to zní pofidérně ne? Něco takového přece musí mít jedno veliké ALE. Za tímto zpracováním stojí Dr. Norman Ernest Borlaug, který díky tomu obdržel Nobelovu cenu míru, jelikož dokázal údajně *zachránit* miliardy lidí. Borlaug vytvořil tzv. trpasličí pšenici, která má díky její laboratorně zpracované úpravě kratší stonek a tudíž nevyroste do takové výšky. Díky jejímu rychlejšímu růstu se tak toto zpracování dostalo do celého světa a jelikož v té době v zemích třetího světa panoval hladomor, tak tím tak, byť neplánovaně nakrmil populaci, jenž na tom byla špatně. Jak už to tak ale bývá, když si člověk hraje na boha, ne vždy to dopadne dobře. Pšenice, která vznikla v neolitu, na kterou se náš genom 10 000 let postupně adaptoval má momentálně v 70-95% světové populace tuhle novou podobu. To může vysvětlovat, proč na ní imunitní systém některých lidí reaguje jako na nepřítele.